Sunday, February 21, 2010

:: DULU..::

Dulu..mse aq sekolah rendah,,bila tiba je malud nabi..sekolah aq mesti bwat perarakan..baju kena sama colour.. n pesanan cikgu kalau boleh bawakla sedikit kueh mueh untuk makan jamuan bersama..sebelum berarak, kami perlu berkumpul kat dataran n dgr sedikit taklimat, tentang prjalanan..laluan mana yg perlu kami lalu dll..
lepas 2 kami pun berarak..start dari dataran sekolah then, ikut van yg ade depan kami..(amboi..sedap2 je die nek van kitaorg kna jalan kaki) itulah antara luahana hati dan suara2 sumbang yg aq dgr..kira xpuas hati la 2 ade member diorg nek van..sdgkan die kna jalan kaki..sepanjang kami berarak 2 kami pun ikut  berselawat.. orang dalam van 2 yg conduct salawat..kami just follow je..

"sallallah ala muhammad sallallah alaih wasalam sallallah ala muhammad sallallah alaih wasalam..ya nabi salam alaika ya rasul salam alaika ya habib salam alaika solawatullah alaika.....(begitulah antara bait2 salawat yg kami sebut..) nak kata jauh kami berarak 2 xde la jauh sangat..sbb xterasa jauh pun bile jalan ramai2.. seronok jugak la sbb time kami berarak je mesti ada je mak cik pak cik , orang2 kampung kuar dari pintu rumah masing2 n khusyuk melihat dan mendengar kami berarak sambil berselawat.. kalau budak2 pulak mesti ade je yg follow dari belakang naik basikal..bagus la kirenye mereka berminat la jugak dgn xtiviti2 mcmni..

Dh berarak keliling kampung..(saje buat ayat gempak ckit..walhal pusing2 area rumah2 dekat dgn sekolah je..=) then, dah abis berarak kami pun rest kejap n berkumpul semula utk dgr tazkirah/ceramah dari ustaz yg dah di amanhkan utk bagi ceramah pasal maulud nabi..then..saat yg di tunggu2 makan time!! ape lagi tapau la bawak balek kueh2 yg lebih..(ustzah yg suruh bukan kami yg nak..=)

Tapi sekarang....jarang la nak tgk perarakan2 macamni lagi..klu ade pun tgok kat tv je la..itupun selalunya tv1 la yg buat liputan..nak harapkan tv len,,yg byknye hiburan, nyanyian..dll ade pulak 2 yg ckap berarak ni bid'ah..hurmm xhbis2 dgn bid'ah..hellooooooo daripada buang masa main game, lepak tepi jalan, lepak kat warung, men bola kejar bola,tidor..kan lebih baik g berarak ..ini tidak bid'ah!bid'ah..nabi xbuatlah berarak-arak ni..inilah mentaliti masyarakat yg mahu ikut Islam tapi tidak mahu mendekatkan diri dengan aktiviti2 agama..klu macam ni lah kita berfikir dan imagine..kesannya pikir la sndiri.. berarak bukan buat benda xsenonoh..berarak sambil berselawat..salah ke??hurmm..lain la klu berarak tapi dalam masa yg sama masih buat maksiat pada Allah,,e2 len cite la.. point yg kita nk ambik skunk kita tgk ape manfaat/kelebihan yg boleh kita dapat melalui xtiviti ni.. bukannye fikirkan negative je..klu kita masih berimaginekan negatif je sampai bile pun kita xkan maju..Islam jugak yg akan rugi nanti.

Byk manfaat yg boleh kita dpat..klu ade bdak2/kanak2 yg bertanya..contohnye kak, knpa kumpul ramai2 ni ade majlis apa, ape yg dibaca mase berjalan ramai2 tadi dll..biasalah kanak2 / bdak2 kan suka bertanya..kdg2 smpai jem mental nak jawab soalan2 deme ni.. tapi bgus la ni bermakna neuron2,saraf2 dalam kepala pun makin berkembang..=) lantas mewujudkan minda yg cerdas,kreatif, inovatif, kritis dan maju ke hadapan..(ni slogan aq..jangan curi! ) inilah peluang kita nak terapkan nilai2 agama pada diri kanak2 ni, dan kita pun dapat sematkan nilai cinta pada Rasulullah saw dalam diri mereka dgn kupasan yg boleh mereka faham dan mengikut level mereka..bukankah ini satu medan dakwah secara tidak langsung. banyak lagi kelebihan2 yg len klu kita boleh fikir dan rungkaikan.. kelebihan pada masyarakat Islam sendiri, pada yang bukan Islam, dsb..

Tapi kita kena ingat dan sentiasalah mengingatkan diri kita,bukan pada waktu maulud nabi je kita kna berselawat, waktu2 lain pun amatlah di galakkan..kan lebih baik jika kita lakukan sesuatu perkara yg sedikit tapi berterusan/istiqomah berbanding kita buat sesuatu perkara tu secara besar-besaran tapi hanya sekali je dalam setahun..mne yg better? tapi at least alhamdulillah sbb wpn buat sekali je tapi still bwat daripada xbwat langsung! contoh paling mudah pasal perarakan ni la..faham2 sendiri la n hrp fhm la ape yg sbnrnye aq nk smpaikan.. 

P/s ni pun utk diri ini yg serba kekurangan dan masih perlukan bimbingan..sekian untuk kali ini. mari berselawat..


Tuesday, February 16, 2010

SEMPENA MAULIDUR RASUL YANG AKAN TIBA TIDAK LAMA LAGI...MARI KITA SAMA2 BANYAKKAN BERSELAWAT KE ATAS JUNJUNGAN BESAR
NABI MUHAMMAD SAW....

:: MARI BERSELAWAT....teringat lagu wali band ni...bgus..klu di hayati liriknya..
p/s: utk diri yang mnaip juga..selawat ni bukan hanya pada maulud nabi je..bahkan adalah lebih baik n better klu hari2 kita berselawat..(insyaALLAH)..dalam bacaan solat pun dh ade selawat ke atas Nabi..=) insyaAllah semoga dapat di amalkan bersama...

_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_

Tuesday, February 9, 2010

~ ALLAH KNOWS ~

When you feel all alone in this world
and there's nobody to count your tears
just remeber, no matter where you are
ALLAH knows..
ALLAH knows..

when you carrying a monster load
and you wonder how far you can go 
with every step on that road that you take
ALLAH knows.. 
ALLAH knows..

** 

no matter what, inside or out 
there's one thing of which there's no doubt
ALLAH knows..
ALLAH knows..

and whatever lAnd whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows
You see we all have a path to choose

Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)


BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows

_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_

Friday, February 5, 2010


~ OPEN YOUR EYES~
Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..
 
Artist: Maher Zain


_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_
^^  CERMIN DIRI KITA.. ^^

:: Alhamdulillah..segala puji bagi ALLAH..pemilik bumi yang terbentang luas ini.. bertemu lagi pada entry yg baru... k utk kali ini..ana (sejak bile pulok gne ana ni..he2) nk cite cket pasal tgkah laku kita di hadapan Allah swt..bercakap mengenai tingkah laku, akhlak selalunya di kaitkan dengan peribadi seseorang..atau nilai murni yang ada pada diri individu e2..xpatut betul td kat musolla ada s2dent yg main2 dgn zikrullah..siap gelak2 lagi..dah 2 zikir x abis pulak. cm ni ke adab kita di rumah ALLAH... ish3

:: Teringat pulak pada 1 hadis ni : "Di dalam badan seseorang itu terdapat seketul daging, jika baik daging itu, maka baiklah seluruh anggota badannya..dan jika buruk daging itu, maka buruklah seluruh anggotanya..dan ketahuilah bahwa daging itu ialah HATI.."

:: di sini kita boleh relatekan bahawasanya hatilah yang mencerminkan peribadi atau akhlak seseorang.. jika hati 2 baik, maka segala tindak tanduk yang kita buat pun akan kelihatan baik..pnah jugak dgr ade org ckp.. "biarlah buat jahat pun..janji hati baik.." kata2 spe la yg die amk nie..ish3 (xbetul3).
:: jom kita tgk apa dia ciri2 atau sifat2 sebagai seorang yang bergelar muslim...antaranya :

-- b'sifat warak dari melakukan perkara2 syubhah..sabda Rasulullah saw : '' perkara yang haram itu jelas dan perkara yang haram itu jelas ,,tetapi di antara keduanya ada perkara2 syubhat yang tidak di ketahui oleh kbykan orang..barangsiapa yang menjauhi perkara syubhat beerti beliau telah membersihkan agama dan kehormatannya..barangsiapa yang terjatuh ke dalam perkara syubhat beerti beliau telah jatuh ke dalam perkara yang haram...." -hadis riwayat bukhari  dan muslim dari nu'man ibn bashir.

-- menundukkan pandangan dari melihat perkara yg di haramkan oleh Allah.. kerana pandangan itu menimbulkan syhwat dan mendorong seseorang itu terjatuh ke dlm mksiat dan dosa..firman Allah swt: katakanlah kepada orang laki2  yang beriman hendaklah mereka menahan pandangan .." - surah an-nuur :30 -dan di sambung pula ayat yang ke 31 surah yang sama memberi amaran kepada perempuan2 yang beriman agar menahanapandangan mereka juga...umm..agak payah jugak nak laksanakan klu bab2 nie..(bg ana la) spe yg boleh tahan pndangan tu tahniah di ucapkan..bukan senang..dh try bwat tpi.......kna pakai spek mata hitam ni..=) tapi agak2 la klu nak tunduk pandangan..jgn smpi langgar tiang..yang menjadi haramnya bila kita tgk sesuatu / seseorg tu boleh bawa kpd mksiat..xkan nak beli ikan kat pasar pun tunduk gak kot..agak2 la.. jgn smpi pandangan kita 2 terawang 2 ke arah mksiat..insyaAllah nauzubillah min zalikh..

--pelihara lidah dari berkata perkara2 yg xbg manfaat, kotor, keji, omong2 kosong..mengumpat..nauzubillah. byk hadis2 Rasulullah saw yg mnytakan bahawa lidah boleh bawa seseorg e2 kpd kburukan dan bala..antaranya : "siapa yg byk cakapnya, byklah salahnya, siapa yg byk salahnya..byklah dosanya..spe yg byk dosanya maka nerakalah paling utama baginya..(di riwayat oleh al-Baihaqi sbgi kata2 Umar ibn al-Khattab). diam 2 lebih baik dri bercakap..tapi jgn smpi xckp langsung....

--bersifat malu dlm semua keadaan.tapi jgn la malu xbertempat..cthnya dia nk pertahankan bahawa dia ni xbersalah dlm satu kes mencuri..tapi dia malu..(dok leh malu dlm bab nie..) malu dlm erti kata lainnya ialah x cmpur tgn urusan org len, tahan pndgn,ringan tulang, x tggikan suara, qanaah (berpada dgn apa yg ada) dll..Rasulullah saw lebih pemalu dari seorg gadis..beliau bersabda :'' iman e2 lebih dari 70 @ lebih dari 60 cabang yang paling afdal ialah kalimah lailahaillallah dan yg paling rendah ialah membuang sesuatu yang boleh mnyakitkan di jalan dan malu itu sebahagian dari iman.." - hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

:: bersifat lemah lembut & sabar..  sbgi seorang muslim kita mmg xlari dri segala macam dugaan dalam hidup..sifat sbrlah yg boleh mengangkat darjat seseorg itu di sisi Allah swt.. firman Allah swt : "sesungguhnya hanya org2 yg bersabarlah yg di cukupkan pahala mereka tnpa batas.."- surah az-zumar :10-

:: bersifat benar & jujur.."sesungguhnya sifat benar e2 mmbwa kpd kbaikan & kbaikan mmbawa kpd syurga.. dusta e2 mmbawa kpd kjhatan & kjhtan mmbwa kpd neraka..." - hdis riwayat Bukhari & Muslim -

:: bersifat tawadduk.. lwnnya takkabur.."tidak akan di masukkan ke dlm syurga org2 yg ada di dlm hatinya sifat takkabbur walau sebesar zarah.."-  hadis riwayat muslim-

:: jauhi su'u zon (buruk sgka),ngumpat dan mncari kburukan org len.. (surah al-hujurat :12)

:: pemurah..sggup tadhiahkan( korbankan ) diri dan hrtanya fisabilillah..

:: qudwah hasanah..jadi role model utk org ramai..ni pun agak pyh cket nak laksanakn..mmg setiap dri kita ni klu boleh nk dirinya jd role model utk org len.. b sgla tndak tanduk, pckapan kita, cara pmakaian, makanan yg kita ambil..perlu di jaga..tp role mdel yg paling bagus utk kita ekot ialah Nabi Muhammad saw..pesanan ni pun utk diri yg mnaip ni yg xlari dr sgala khilaf dan dosa..apa yg baik kita ambil..dan yg buruk kita jgn buang..tpi kita baiki utk mnjdi baik agar mnjdi lbih baik dari yang baik (ayat melayu kini..he2) ..wallahua'alam

Monday, February 1, 2010


:: KULLU NAFSIN ZAIQOTUL MAUT :: 

~ Assalamualaikum kepada pembaca sekalian..semoga sentiasa mendapat naungan dan rahmat daripada ALLAH swt. Alhamdulillah di beri lagi kesempatan utk aq menaip dan post entry pada kali ini. Alhamdulillah.. ~ Semua orang akan merasai detik kematian. “kullu nafsin zaiqotul maut”.. Tiada siapa yang akan terkecuali.. lari lah sejauh mana pun ..beribu2 kilometer, panjat gunung Everest, lari ke luar Negara, xpun sembunyi dalam bilik..kematian tetap akan berlaku..bila bercerita tentang kematian,maut..apa yang terlintas dalam pemikiran kita??mungkin salah satu persoalan yang akan bermain dalam benak pemikiran kita ialah : “ Ya Allah, bagaimanakah keadaan aq nti ketika malaikat Izrail mencabut nyawaku..adakah ketika aq dalam keadaan lalai, lagho ataupun ketika aq sujud kepadaMU..”  

~ Sedih rasanya bila kehilangan org yang kita sayang..org yang selama ini telah membesarkan kita dengan penuh kasih sayang..orang yang telah mendidik kita dengan cara hidup Islam dsb…kehilangan dua orang yang di sayangi dalam usia yang masih muda amat mencabar diri kita..lebih2 lagi apabila kita adalah individu yang bertanggungjawab utk menjaga dan membesarkan adik-beradik yang masih kecil…Yang masih perlukan kasih sayang dari orang yang membesarkan mereka..

~ Begitu sulit,pahit dan sesak rasanya utk menelan semua ini apabila aq bayangkan aq berada di tempat ini..alhamdulillah aq masih punya insan yang aq hormati dan sayangi.. baru2 ni aq dapat berita dari kawan 1 kos aq..(kos usuluddin bukan kosmetik k..).. aq dapat berita bahawa ibu salah seorang kawan 1 kos aq telah meninggal dunia pada hari yang mulia iaitu hari jumaat.. innalillahiwainnailaihiraji’un..takziyah aq ucapkan padanya dan ahli keluarganya yang lain..semoga kawan aq 2 tabah dengan pemergian orang2 yang di hormati dan di sayangi.. 

~ Ingatlah walau apa pun yang terjadi, hidup tetap perlu di teruskan..walaupun sulit utk menerima, kita sebagai hamba Allah yang mengaku beriman kepadanya hendaklah redha dengan qada’ dan qadar ALLAH.. inilah masanya utk kita membuktikan iman kita padaNYA.. 

~ Bersyukurlah dengan ujian yang menimpa..kerana sebenarnya Allah nak tingkatkan darjat kita di sisiNYA.. adakah kita hendak menyalahkanNYA? Atau kita redha dgn segala ketetapan yang telah di rancang oleh ALLAH.. 

~ Akhirul kalam..semoga kita sama2 mengambil iktibar di atas kematian yang menimpa saudara2 seIslam kita..insyaALLAH kita pun akan menyusul mereka nanti.. Cuma masa, tempat dan bila je kita xtahu..apa yang perlu kita lakukan ialah bersedia menghadapi saat ITU..semoga kita mati dalam keadaan beriman kepadaNYA.. insyaALLAH.. 

** Kita yang masih punya kedua ibu bapa hendaklah bersyukur kerana kita masih belum terlewat utk melakukan amal bakti kepada mereka.. engatlah redha ALLAH terletak pada redha kedua ibu bapa kita..wallahua’lam.. 

_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_

Wow Menarik ni ^^

Sitegiant E-Commerce