Wednesday, November 24, 2010

...:::: 26 :::::...


 ASSALAMUALAIKUM...
"BEWARE WITH NUMBER 26.. for what?? continue your reading...... >> do yo realize what was happened in our surroundings?? juz continue your reading about 26...
>> 26 DECEMBER 2004 ---- TSUNAMI at ACHEH
>> 26 MEI 2006 ---- EARTHQUAKE at  JOGJA
>> 26 JUN 2009 ---- EARTHQUAKE  at TASIK MALAYA
>> 26 OCTOBER 2010 ---- TSUNAMI at MENTAWAI
>> 26 OCTOBER 2010 ---- VOLCANIC ERUPTION 

why 26?? ada apa dengan  26?? TRUELY,,IN OUR HOLY AL-QURAN THERE R REMINDERS FROM ALLAH SWT IN SURAH AS-SYU'ARA ( surah yang ke 26 ) IN THIS SURAH,, ALLAH SWT WAS INFORMED 2 US ABOUT THE PUNISHMENT FROM ALLAH SWT,,, sama2lah kita beringat... our world was very old... ~ time is waiting for us..


p/s : time ni final exam di kampusku.. in the same time,,byk dugaan buat student2 life.. xde bkalan air, elektrik dsb... jom baca ni.. mudah2an dapat menenangkan hati kita semua.. insyaALLAH.. http://www.ataphijau.com/2010/03/24/hope-the-seriescinta-menguji-iman/

 ~THE DIFFERENCE BETWEEN SCHOOL and  LIFE are.. in SCHOOL, u r taught a LESSON.. then given a test to test your IQ...but in LIFE u r given the test first that teaches u a LESSON.. TEST IN LIFE  is one of the measure's faith or belief in God for all people... ~


_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_

Saturday, November 20, 2010

~ TiDak Terhitung Nilainya......... ~


SALAM AIDILADHA 1431 HIJRAH BUAT SEMUA UMAT ISLAM DI MANA JUA KALIAN BERADA....MUDAH-MUDAHAN KEHIDUPAN INI DI NAUNGI CAHAYA KEIMANAN-NYA..

>> Berbicara mengenai Hari Raya Aidiladha yang lazimnya di kaitkan dengan peristiwa pengorbanan Nabi Allah Ibrahim alaihissalam ,, anaknya Nabi Allah Ismail alaihissalam ,, isterinya Siti Hajar wanita yang penyabar dan taat.... penulis yakin dan percaya bahawa umum telah pun lali mahupun kalis mengenai kisah ini yang mana ianya turut di 'rakamkan' di dalam kalamullah .. al-Quran yang suci dan tinggi nilainya ~ mudah-mudahan kita semua termasuklah penulis sendiri dapat mengambil ibroh daripada kisah ini yang mana tinggi dan bermakna moral values nya dan tak lapuk dek zaman..... insyaAllah...

>> ramai yang berkata-kata mengenai pengorbanan.... pengorbanan terdapat dalam pelbagai jenis dan aspek.. namun,,sedarkah kita... selama ini kita sering memperkatakan mengenai pengorbanan yang telah kita lakukan...ataupun pengorbanan yang telah di lakukan oleh orang lain terhadap individu yang lain...tetapi adakah kita mengingati ataupun menghargai pengorbanan yang telah di lakukan oleh seseorang terhadap diri kita sendiri.............renung-renungkanlah.. kadangkala kita langsung tidak mengingati mengenai hal ini...... namun,, perkara inilah yang kebanyakan membantu diri kita selama ini... renung-renungkanlah... wallahua'lam... ~

p/s: ingatlah pengorbanan ibu bapa kita sejak kita di lahirkan sehingga kini........  thanks a lot...khaw khun krap..Gamsa-hamnida...arigato gozaimass... syukran jazilan pada semua insan yang telah banyak berkorban untuk diri ini.. ibu bapa,,adik beradik,,sahabat-sahabat...semoga setiap  pengorbanan yang telah di lakukan mendapat perhatian  dan pandangan dari-NYA yang boleh membantu bagi meraih Redha-Nya... insyaAllah ameen ~


_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_

Sunday, November 14, 2010

~ 1 hari yang Bahagia ~

Assalamualaikum 2 all readers of my blog.. syukran jazilan kerana sudi singgah walau sebentar.. Alhamdulillah bersyukur kepada Allah swt kerana masih lagi mmberikan diri ini nikmat iman & Islam, kesihatan, penglihatan dan nikmat2 lain yang tidak terhitung banyaknya.. ~ Syukur Alhamdulillah.. tidak di lupa juga selawat salam buat junjungan Besar Nabi Muhammad sallallahualaihi wasalam serta ahli bait baginda.. ameen ~

>> "Hari Yang Bahagia"..mungkin pembaca semua t'tanya2 mengenai tajuk post kat atas.. =D sekadar perkongsian utk smua..pengalaman yang tidak seberapa semasa menjadi fasilitator utk "Kem Pemantapan Solat & Pembinaan Sahsiah ",, di tempat penulis menimba ilmu.. Alhamdulillah tawaran yang diberikan tidak akan di lepaskan begitu sahaja,,malah cepat je jari menaip ," berminat..insyaAllah boleh" & send to ................

>> sebelum tiba hari nya,, penulis terfikir juga bagaimanalah agaknya peserta2 yang akan penulis handle ni.. yang mana mereka ni t'diri drpd adik2 sekolah rendah berumur antara 7 hingga 12 tahun...penulis tersenyum sendirian kerana tak sabar nak jumpa adik2 ni semua.. sehinggalah ke hari yang di nantikan.........

>> bermula dengan urusan pendaftaran para peserta...banyak sungguh kerenah adik2 ni.. sabarnya ibu bapa mereka melayan kerenah anak2 kecil ini yang masih suci..penulis hanya mmpu tersenyum melihat keletah & kerenah mereka semua...sungguh mencuit hati...Alhamdulillah mereka mengikut arahan abg2 & kakak2 yang mnjdi fc hari tu..perjalanan kem yang di buat selama sehari itu berjalan dengan baik.. bermula dengan ceramah yang bertajuk " Penghayatan solat & akibat meninggalkannya " dari seorang ustaz yang juga merupakan seorang imam di sebuah masjid.....selesai sahaja ceramah yang cukup santai dan bersemangat oleh ustaz yang berjiwa seorang bapa itu, peserta di bahagikan kepada bbrpa group... penulis menghandle group 23... =D 

>> pertama kali melihat wajah adik2 ni..sejuk je mata memandang....tenang je hati ni melihat mereka semua.. 
penulis lebih suka bersikap santai dengan adik2 ni.. x terlalu formal.. penulis anggap mereka semua ni mcm adik2 penulis sdiri.. (klu nk anggap anak tu boleh juga.. =D ) sikap adik2 @ anak2 buah dalam grup 23 yang peramah,,suka b'tanya mmbuatkan diri ini rasa cukup di hargai..seolah2 mcm melayan kerenah anak2 sendiri pula.. ada yang berebut2 nk duduk di sebelah.. ada yang nak peluk.. macam2.... syukurlah pengalaman menjaga 10 orang anak saudara sendiri di kampung halaman mmbuatkan diri ini tidak  terlalu kekok bila b'hadapan dgn adik2 yang mmpunyai pertalian saudara Islam ni.. 

>> adik2 ni kira boleh di buat 'geng' la..memang bestt.. walaupun ada sebahagian adik2 ni yang hyperaktif.. lari sana lari sini, panjat itu panjat ini.. naik tangga dsb... tapi penulis sangat respect kat adik2 ni..bila di suruh buat praktikal solat,wuduk, dll.. sangat bagus hasilnya..SYABAS adik2 ku.. di sebabkan adik2 terlalu peramah maka keluarlah soalan2 emas mereka yang tak tercapai dek akal.. antaranya.. " ustazah, ustazah jadi ustazah ke?? nak tergelak juga dgr soalan adik2 ni.. xhabis jawab lagi,, adik lain tanya.. "ustazah, ustazh ni macam dah kahwin je,, suami ustzh kat mana? lagi la nk pecah perut dgr soalan ni.. "ustzah, ustzah nnti ajarlah kat sekolah kita..kat gong badak.." dan lain2 lagi...mcm xpercaya pulak adik2 tanya soalan macm tu.. memng advanced adik2 skrg ni...layannnnnnn....mmg bestt.. no hpone mak ayah pun hafal..mntap adik2 ni..~ paling xtahan gelak bila ada sorang adik ni kena usik dengan kwnnnya.. adik tu pun mnangislah.. mulutnya yang comel tu pun di muncungkan semuncung-muncungnya....penulis pun pujuk la adik yang comel n cute tu.. "ustazah, dia kalau nangis mesti mulutnya muncung.." adoii la adik2ku sayang ni...
buat diriku nak tergelak sepanjang hari.. =D mmng fun ~ tapi................. hanya sehari je.. sdih jga nk tggalkan adik2 yang baru je penulis kenal ni.. sama2 belajar amik wuduk, solat dll....

>> jam menunjukkan pukul 5.30ptg, ibu bapa pun ada yang dah datang untuk ambil anak2 mereka.. "adik2,, sebelum balik salam abg2 n kakak2 fc kamu smua.." kata seorang ustaz.. belum pun habis kata2 ustz tu, adik2 groupku berebut2 dtg ke arahku.. masyaAllah perasaan apakah yang Kau hadirkn untuk diriku ini.. nk bergenang air mata ni....control2.....syukurlah sempat juga amik no phone mak ayah adik2 ni.. boleh la tahu perkembangan mereka lepas habis kem ni.. Alhamdulillah,, setakat ni menunjukkan perkembangan yang positif bilamana penulis sempat bertnya khabar mengenai adik2 ni slepas bbrpa hari kem b'lngsung... walupun sehari tapi cukup mmberi impak dlm diri ini.. Alhamdulillah... semoga penulis di beri pluang sebegini lagi pada masa akan datang... belajar & mengajarkan orang lain.. insyaAllah ~ xsempat nk ltak gmbr adik2 ni kat blog.. biarlah trsimpan dlm memori ini.. ~ adik2 >> semoga menjadi anak yang soleh & solehah... ameen \(^_^)/ wallahua'lam...

p/s : t'ingat pada anak2 saudara seramai 10 org & bakal b'tambh..i kmpung halaman.. i miss them..~ anak soleh & solehah idaman hati...ameen...



_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_

Thursday, November 11, 2010

~ LAI'LAHAILLALLAH.... ~

 Assalamualaikum kepada semua pembaca yang x jemu2 singgah kat blog ini... syukran alaikum... sekadar perkongsian untuk smua.... jom dgr ckit lagu ni.. sgt menyentuh hati seorang hamba yang selalu lupa pada pencipta-NYA.. walhal DIAlah yang patut kita puja dan puji... hayatilah bersama ~

~ ENGKAU CINTA AGUNGKU ~

Aku tahu
Engkau  Tuhanku
Adalah, cinta Agung
Aku pun mahu
MencintaiMu
Aku tahu
MencintaiMu amat perlu

Ia kemuncak
Daripada segala kebahagiaan
Aku berusaha kearah itu
Tapi cintaku padaMu Tuhan selalu terganggu

Banyak yang datang menggangu
Nafsuku dan syaitan terkutuk
Dunia mempersona menggamit selalu
Di waktu itu
Lupaku padaMu

Cintaku jauh sekali
Sekali-sekala datang jua
Walaupun sedikit
Terasa indahnya
Kemudian lupa lagi

Adakalanya lupaku padaMu
Berpanjangan sekali
Kemudian sekali-sekala
Segar kembali kau cinta agung

Engkau patut dicintai
Selepas itu
Lupa lagi
Begitu cintaku kepadaMu tuhan
Dengan kelalaian silih berganti
Oh tuhan

Dengan hati yang sedih ini
Tolonglah aku
Dengan rahmatMu
Bantulah aku
MencintaiMu
Agar cinta yang palsu terhunus sendiri
Itulah harapanku padaMu




_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_




Friday, November 5, 2010

~ BeraPa kaLi nak Kecek..... ~


ASSALAMUALAIKUM KEPADA SEMUA PENGUNJUNG DAN PEMBACA BLOG INI.. SYUKRAN ALAIKUM.. dah lama jugak xupdate blog ni,,baiklah kali ni penulis nak share something dgn pembaca sekalian..bnda ni kalau di bicarakan,,gerenti senyum melebar sampai ke tlinga.. agak2nya bnda apa yg penulis nk share ye...oklah..jom baca post kat bawah ni.. semoga mendapat ibroh daripadanya.. =D

>> Dewasa ini,,ramai sggh org mmperkatakan mngenai cinta..tahukah kamu apa itu cinta?? cinta adlh ssuatu yg mmbuatkn s'seorg itu berasa aman & tenang dgnnya..menurut IMAM AL- GHAZALI,, cinta ialah kecenderungan yg amat kuat dl diri seseorg kpd s'suatu/seseorg lain yg boleh mmberi kelazatn,mnfaat & sgt serasi dgn fitrahnya (tabiat)..bukn mudh utk mntfsirkn rasa ''hubb'' @ cinta ini,,sgt hlus sifatnya.. hnya org yg mellaluinya akan merasainya..seperti madu,,mcmna kita boleh kata madu tu manis? sbb kita rasa madu tu..mcm tu jugalah dgn cinta,,

>> Namun,,apa yg mmbmbgkn diriku..smkin ramai yg mmuja2 cinta yg palsu..kdg2 aku pelik mlihat hamba2 Allah yg mmuja cinta mereka..smbil b'monolog : "apelah yg diorg bualkan..hari2 jumpa,xbosan ke..dduk punyelah rapat,, angin lalu pun konfem xterasa..inilah ragam mnusia bila lain gen b'jumpa,,mcm ade mgnet yg menarik2 mereka..ya,, mmg x di nafikan stiap mnusia yg normal bginilah hakikatnya..bahkan sdh t'mktub dlm kalam Allah bahawasanya manusia ini di jdikn b'psg-psgn.." 

>> Opppsss..aku xhbis ckp lagi ni,,kena fhm molek2 ayat al-Quran tadi tu...ya,,mnusia mmg di jdikan b'psgn tpi kenalah pada tmpatnya..xkan smpi nk cri psngn kena couple kot! agak2 la..tahu x,,couple tu xde dlm Islam.. tu sume acuan barat,,nk rosakkn pemuda pmudi khususnya umat ISLAM..tahukah kamu apa hukumnya ssorg itu couple??? ni pn aku tahu sejak blajar kat kmpus Kusza..slama ni aku engat couple tu boleh..rupa2nya HARAM!!! astagfirullahalazim.. smpi bgitu skali.. mmg tkjut la bila tahu benda ni jatuh hukum HARAM.. bnda yg HARAM TETAP HARAM..

>> Tapi aku still pelik la coz ramai sgt anak2 muda mudi ISLAM yg couple..diorg tahu ke x hukum couple ni?? kdg2 ade je yg tahu hukum tpi still teruskn..atas alasan ,,kononnya nk bimbing si pmpuan ni ke arah kebaikan..hurmm..xmunasabh lgsung alasan ni..byk cara lain bolh kita guna utk ajak org lain buat k'baikan..bukannya dgn couple.. pkirlah.. bukannye tmbh kbaikan,,tpi tmbh timbngan dosa..sbb apa?? sbbnya.. baca di bwh ni :

1) berani sgguh si coupling lnggar perinth Allah..(yg HARAM TETAP HARAM...)
2) kluar dating,,b'dua2an.. (tahu x,, ade syaitan antara mereka tu?? sedar x,, ade malaikat yg mncatit apa yg mereka buat? tahu x ALLAH MAHA MELIHAT... )
3) dalam ISLAM xde istilah COUPLE..bape kali nk ckp daaaa... (mngkin sstgh org rasa muak bila dgr couple tu haram dll.. sbbnya bnda tu dh jdi lumrh dlm  hidup..) inilah pyhnya bila ssuatu prkara tu dh jdi tabiat/lumrah dlm hdup di dunia ni,, bnda yg HARAM pun di HALALkan..
4) bila dh b'dua2an mcm2 bolh jdi.... ( mata,tgn,kaki dll smua jdi saksi..)
5) byk lagi sbbnya...mnusiakan d kurniakan akal,,jdi mnfaatknlah..

>> Masih nk ckp Couple tu HALAL ke?kdg2 aku t'pikir n b'monolog sndirian.. "org yg couple ni,xkesian ke kt bakal suami@ bakal isteri diorg yg sah nnti.. sbb soal jodoh ni bukan kita yg tetapkan...mgkin ade yg bantah ape yg aku ckp ni.. tpi percayalah,, hasil dr pmerhatian+kajian yg aku buat,,kbykan mereka2 yg couple ni xkekal..& b'nikah dgn org lain.. ISLAM ni cukup indah..sudah di tetapkan bgimana ''peraturan2'' @ step2 utk bina msjid..buknnya mllui couple..

>> Entah berapa kali aku nk cakap...HARAM TETAP HARAM,,tinggalkan je..buat ape nk pikir pnjang..xpyh nk sedih2.. tnggalkan je..ingat janji Allah dalam kitab-NYA..dalam surah an-Nisa',, lagi bagus baca terjemahannya.. bermujahadahlah..insyaALLAH pasti akan di gntikan dgn perkara yg lebih baik..

>> " hati itu di kuasai oleh cinta..berhati2lah meletakkn cinta di dalamnya..jgn di biarkan hati itu di penuhi dgn cinta yg jahat, buruk & cacat..bgaimana benih cinta yg kita tanam & suburkan dlm jiwa..maka begitulah pohon yg akan tumbuh & b'buah pd fikiran & seluruh tndakan...cintailah ALLAH kerana DIA-lah kekasih yg xakan mninggalkan,,mengecewakan @ mmbiarkan kita sendirian...hayatilah kata2 dari IMAM AL-GHAZALI ini.. :







~ pertama telah ku pndang pada makhluk yg byk ini..maka aku saksikanlah bhwa tiap2 mereka mmpunyai kekasih & kecintaan tmpat hatinya tertambat..sebahagian drpd kekasih itu hnya mndampingi smpai ke sakit yg mmbwa maut & sbhagian lagi hnya smpai ke tepi liang kubur,, setelah itu kesemuanya pulang & mningglkan kekasihnya t'baring seorng diri.. tidak ada seorang pun yg turut masuk ke kubur & mnghiburknnya di dlmnya..yg demikian tidak ku dapati  selain amalan soleh..sebab itu maka kuambil ia menjdi kekasihku,,supaya kelak ia menjdi pelita di dalam kuburku,, mengiburkan & tidak mninggalkan aku seorg diri.. ~

wallahua'lam..renung2kan..& slamat beramal.. \(^_^)/ 
p/s : penulisan tiada niat untuk memburuk2kan sesiapa mahupun merendah2kan orang  lain.. ini cuma pandangan penulis mengikut apa yang penulis fahami menurut acuan ISLAM.. mohon maaf sekiranya terdapat kata2 yang agak kasar ( kalau ade la.. ) =D ,, ini hanyalah pandangan penulis shja.. selebihnya terserah pada pembaca untuk menerima @ menolaknya..apa yang pasti, penulis ingin menyeru pada semua agar kita semua kembali memartabatkan serta mengikut syariat Allah swt...insyaAllah tiada apa yang meragukan,, bahkan ketenangan serta kemanisan yang bakal di perolehi kelak...insyaAllah ameen wallahua'lam....



_سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله أكبر ولاحولا ولا قوة إلا بالله_

Wow Menarik ni ^^

Sitegiant E-Commerce